Rekreasjon som rekrutteringsmotor for Innlandet?
Fagsamlingen 12. mars 2025 – Akademia og offentlig sektor som samarbeidspartnere – ble en spennende dag fylt med innsikt, inspirasjon og nettverksbygging.
Universitetet i Innlandet var arena for en spennende fagsamling som utforsket rekreasjonens rolle i regional utvikling. Engasjerte deltakere fra reiselivs- og fritidsboligsektoren fikk et bredt og verdifullt perspektiv på hvordan Innlandet kan posisjonere seg som en ledende destinasjon for rekreasjon.
Stine Grønvold, prorektor ved INN, presenterte hva den nye Universitetsstatusen betyr og berømmet Rekreasjonsklynga for initiativet med fagsamlinga. Hun håpet dette var startskuddet for et tettere samarbeid med regionens arbeidsliv, et område INN både ønsker og må sette et sterkere søkelys på.
Akademisk dybde og praktisk nytte
Eirik Grindaker om friluftsliv og folkehelse.
Foto: Skåppå
Første del av dagen bød på en rekke spennende presentasjoner fra anerkjente fagpersoner. Monica A. Breiby, leder av Senter for reiselivsforskning, snakket om framtidas rekreasjon, Eirik Grindaker hadde fokus på friluftsliv og folkehelsens plass i rekreasjon. Professor i miljøpsykologi, Svein Åge Kjøs, delte interessante refleksjoner om hvordan måten vi bygger på har langt større innvirkning på livskvaliteten vår enn vi ofte er klar over. Han understreket også hvor viktig samspillet mellom natur, landskap og byggverk er for å skape attraktive lokalsamfunn. Kristin E. Mathiesen, forskningsleder ved NINA, fremhevet naturens helseeffekter, behovet for å beskytte sårbar natur og bekymringen for at barn leker mindre fritt og bruker naturen i stadig mindre grad.
Etter lunsj ble det en engasjerende dialog om offentlig sektors rolle i samfunns- og næringsutvikling, hvor Haavard Elstrand fra Statsforvalteren trakk fram at tidlig dialog med kommunene som en viktig faktor. Det var spennende å høre om dilemmaene de står i spesielt når det gjelder innsigelsesvurderinger i kommune- og reguleringsplanlegging. Per-Gunnar Sveen og Jørn Olav Bekkelund fra Fylkeskommunen delte perspektiver på deres rolle som nærings- og samfunnsutvikler, og ytret ønske om å skape et tettere samarbeid mellom utdanning og næringsliv for å utdanne relevant kompetanse.
Rekreasjon som regional drivkraft
Monica Breiby presenterer spennende samarbeidsprosjekt for regionen.
Foto: Skåppå
Fagsamlingen viste tydelig at rekreasjon kan være en kraftfull drivkraft for regional utvikling. Ved å koble livskvalitet og friluftsmuligheter med faglig kompetanse og innovasjon, kan Innlandet skape en unik profil og tiltrekke seg både studenter og næringsliv.
Et vellykket første møte
Prorektor Stine Grønvold uttrykte håp om et tettere samarbeid med regionens arbeidsliv, og understreket viktigheten av langsiktighet for å løfte rekreasjon som en sentral satsing for regionen.
Fagsamlingen var en stor suksess, og det ble knyttet verdifulle kontakter mellom næringsaktører, fagpersoner og studenter. Presentasjonene fra dagen vil danne et solid grunnlag for videre samarbeid og utvikling i Rekreasjonsklynga.
Dagens presentasjoner:
Stine Grønvold, prorektor Universitetet i Innlandet: Utdanning og regionens arbeidsliv
Svein Åge Kjøs Johansen, professor i miljøpsykologi: Lokalsamfunn, arkitektur og psykisk helse
Monica Breiby, leder for Senter for reiselivsforskning: Arealer under press og rekreasjon
Eirik Grindaker, førstelektor INN: Friluftsliv og folkehelse
Kristin E. Mathiesen, forskningssjef NINA: Rekreasjon og verdien av natur
Haavard Elstrand, miljø- og landbruksdirektør: Statsforvalteren rolle i utviklingen av Innlandet
Per-Gunnar Sveen, leder av hovedutvalg for næring IFK: Fylkeskommuenens rolle i utviklingen av Innlandet
Jørn Olav Bekkelund, seksjonssjef fagopplæring- og skoletilbud: Fylkeskommuenens rolle i utviklingen av Innlandet